Tandenknarsen en fysiotherapie

04-06-2019

Tandenknarsen en fysiotherapie

Van de Nederlandse volwassenen knarst ongeveer 8 tot 10 procent met de tanden tijdens de nacht. Overdag loopt dit aantal zelfs op naar 20 tot 30 procent. Tandenknarsen kenmerkt zich in het op elkaar klemmen van de kaken, soms met kleine wrijvende bewegingen. Het bitje dat een tandarts voorschrijft is zeer effectief in het beperken van schade aan de tanden. Deze kunnen door het knarsen slijten. Een fysiotherapeut zou volgens Radboudumc meer kijken naar onderliggende problemen zoals ontspanning van de kaakspieren, ter voorkoming van tandenknarsen.

 

Niet bewust van tandenknarsen

Mensen zijn zich lang niet altijd bewust van tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Sommige mensen hebben hele afdrukken op hun tong.  Mensen komen bijvoorbeeld langs voor hoofd- of nekpijn, wat gerelateerd kan zijn aan tandenknarsen.

 

Stress als oorzaak

Daar komt de orofaciale fysiotherapie ook om de hoek kijken. De spieren staan in verband met elkaar, wat kan leiden tot hoofdpijn. Tijdens kaakfysiotherapie wordt gekeken naar spanning in de kaak en hoe deze verlicht kan worden. Ook wordt gesproken over het gebruik van alcohol en medicijnen, wat kan bijdragen aan spanning op de kaak. Stress is ook een grote boosdoener als het gaat om kaken klemmen en tandenknarsen.

 

Iemand kan door de tandarts doorverwezen naar een kaakfysiotherapeut. Echter is een verwijzing niet noodzakelijk, want ook de orofaciaal fysiotherapeut is vrij toegankelijk.

 

Rob Jansen is sinds 2008 onze, inmiddels zeer ervaren, orofaciaal fysiotherapeut.